Pyszne, zdrowe i domowe! Batoniki muesli dostępne w sklepach są fit tylko z pozoru. Zawierają dużo kalorycznego syropu glukozowo-fruktozowego i sztuczne dodatki podbijające smak. Lepsze i dużo zdrowsze możemy przygotować w domu w niecałą godzinkę. Jeśli chcemy, batoniki wzbogacamy o orzechy lub ulubione bakalie :)
Składniki:
- 3 szklanki płatków owsianych
- 1/2 szklanki płynnego miodu
- 1/2 szklanki posiekanej suszonej żurawiny
- 2 jabłka pokrojone w kostkę
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki imbiru
Jabłko pokroić w kostkę, dodać dwie łyżki wody i podgrzewać w garnku, aż stanie się miękkie. Zmiksować na mus. Miód podgrzać w mikrofali. W misce umieścić płatki, żurawinę, przyprawy, dodać mus jabłkowy i miód. Wymieszać dokładnie, tak aby składniki dokładnie się oblepiły.
Blaszkę o wymiarach 20x20 lub podobną wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć masę, wyrównać i mocno docisnąć.
Piec 30-40 minut w 180*C do lekkiego zarumienienia. Wyjąć pozostawić do ostygnięcia. Już chłodny pokroić na batoniki, zawinąć każdy w papier śniadaniowy i przechowywać w lodówce.
Smacznego!
płatki owsiane mogą być błyskawiczne? :)
OdpowiedzUsuńTak, oczywiście :)
Usuń