niedziela, 15 lutego 2015

Pełnoziarniste muffiny jogurtowe z granolą banaowo-czekoladową

 Błyskawiczne muffinki jogurtowe na niedzielne popołudnie. Coś dla fanów granoli. Ja użyłam czekoladowo-bananowej, ale z powodzeniem można wykorzystać truskawkową lub każdej innej ulubionej. Ilość cukru w przepisie można regulować według własnych upodobań :)

 




 Składniki:
  • 225 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 100 g cukru brązowego
  • 1 jajko
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka sody
  • 200 g granoli czekoladowo-bananowej
  • 80 ml oleju
  • 250 ml jogurtu naturalnego
Granolę wsypać do miseczki, pałką rozgnieść na mniejsze kawałki. Do jednej miski wsypać mąkę, cukier, sól, sodę i granolę. W innej umieścić jajko, olej i jogurt, zmiksować. Składniki mokre przelać do suchych i wymieszać szybko jedynie do połączenia składników. Ciasto przelać do silikonowych foremek lub papilotek umieszczonych w formie do pieczenia muffinek. Piec 20-30 minut w 200*C.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)