Domowy rosołek już się znudził? No problem! W bardzo prosty sposób możemy "przerobić" taką zupkę na aksamitny krem dyniowy. Wykorzystujemy zapasy mrożonej dyni lub używamy świeżej. Smacznego!
Składniki:
- 1 kg dyni, obranej i pokrojonej w kostkę
- 5-6 szklanek bulionu lub wody
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka imbiru
- sól
- pieprz

Oliwę rozgrzać w garnku o grubym dnie lub w woku. Włożyć dynię i podsmażyć ok. 3 minuty. Posypać imbirem i zalać bulionem lub wodą. Gotować ok. 30 minut do miękkości dyni. Zmiksować na krem. Jeśli będzie zbyt gęsty można dolać wody i ponownie zmiksować. Doprawić solą i pieprzem. Podawać z groszkiem ptysiowym.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)