Będąc na diecie, lub po prostu zdrowo się odżywiając często musimy rezygnować z wielu deserów i słodkości. Jednym z nich jest gotowy budyń z torebki, który składa się głównie z węglowodanów prostych, czyli cukru i skrobi. W przeciwieństwie do domowego budyniu, nie zawiera żółtek bogatych w trójglicerydy, witaminy A, D, E, K i fosfolipidy. Przepis na pełnowartościową wersję, przygotowaną w domowym zaciszu zamieszczę już wkrótce, a tymczasem przedstawiam Wam ciekawą alternatywę. Budyń przygotowany na bazie kaszy jaglanej jest doskonałym pomysłem na przemycenie do swojej diety witamin B1, B2 i B6, żelaza i miedzi w pysznej postaci. Na ten deser mogą sobie pozwolić osoby unikające słodyczy, będące na diecie lub alergicy. Po przydługim wstępie zapraszam do wypróbowania przepisu :)
Składniki:
- 4 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej
- 1/2 szklanki mleka krowiego, koziego lub w wersji dla alergików - sojowego
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- 2 kostki gorzkiej czekolady
- orzechy laskowe
- suszona żurawina
W garnku wymieszać kaszę, mleko i wiórki. Podgrzewać na małym ogniu ok. 5 minut. Zmiksować na gładki mus. Przelać do miseczki, dodać czekoladę, orzechy i żurawinę. Podawać jeszcze ciepły.
Smacznego!
Musi byc pyszny ! <3 Jutro wypróbuje <3
OdpowiedzUsuńJest tak pyszny, że robiłam go trzy dni pod rząd! :)
OdpowiedzUsuńWyglada smacznie, skladniki na jedną porcję czy dwie?
OdpowiedzUsuńPodane składniki są na jedną porcję :)
Usuń