Puszysty omlet czekoladowy podany z jogurtem naturalnym, wiórkami kokosowymi i domową granolą. Szybkie i zdrowe śniadanie na bogato :)
Składniki:
- 2 jajka podzielone na białka i żółtka
- 2 łyżki mąki pełnoziarnistej
- 1 łyżeczka ciemnego kakao
Dodatkowo:
- jogurt naturalny
- wiórki kokosowe
- domowa granola lub ulubione muesli
Rozgrzać patelnię. Jajka podzielić na białka i żółtka. Białka ubić na sztywną pianę, gdy będzie odpowiednio ubita (nie wypływa z miski po odwróceniu). Dodać żółtka i zmiksować. Wsypać mąkę i kakao, delikatnie wymieszać łyżką.
Patelnię wysmarować masłem, wylać ciasto, przykryć i zmniejszyć ogień. Piec, aż wierzch będzie lekko upieczony, przewrócić na drugą stronę.
Gotowy omlet podajemy z jogurtem naturalnym, posypujemy wiórkami kokosowymi i granolą.
Smacznego!
A białko ubijać z solą? Czy będzie wtedy za słony? Bo kakao nawet ciemne i sól jakoś słabo się komponują ;p
OdpowiedzUsuńNie ma konieczności dodawania soli :) białka I tak ładnie się ubiją :)
Usuń