sobota, 24 stycznia 2015

Jabłka pieczone z płatkami owsianymi, miodem, żurawiną i orzechami

Gorące, aksamitne jabłka nadziane słodkimi, chrupiącymi płatkami owsianymi, orzechami włoskimi i żurawiną posypane cynamonem to pyszny deser idealny na chłodne wieczory. Składa się wyłącznie z naturalnych składników, które cudownie łączą się tworząc niezwykle apetyczną i szybką przekąskę :) Gorąco polecam :)







Składniki:
  • 2 duże jabłka
  • 5 łyżek płatków owsianych
  • 1 łyżka posiekanych orzechów włoskich
  • 1 łyżka posiekanej suszonej żurawiny
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki płynnego miodu
Jabłka umyć. Odkroić wierzch tzw. czapeczkę, odkładamy na bok (będzie potrzebna do przykrycia). Łyżeczką wydrążyć środek jabłek. uważają, aby nie przeciąć skórki. W misce wymieszać płatki owsiane, orzechy, żurawinę, cynamon i miód. Nadzienie ułożyć w wydrążonych jabłkach, przykryć czapeczką i ustawić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec ok. 20 minut* w 180*C.

*czas pieczenia może się różnić w zależności od rodzaju użytych jabłek. Należy sprawdzić miękkość widelcem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)