Pierwszy przepis na wytrawne śniadanie z patelni. Szakszuka jest bardzo popularna w Tunezji. Istnieje wiele wariacji smakowych na jej temat. Jajka i pomidory w towarzystwie aromatycznej szynki, czosnku i oregano to ciekawy pomysł na poniedziałkowe śniadanie. Niecodzienny i naprawdę przepyszny pomysł!
Składniki
- 200 g pomidorów z puszki lub 3 duże mięsiste
- 1 ząbek czosnku
- 100 g szynki/kiełbaski
- 2 jajka
- 1/2 łyżeczki oregano
- 1/4 łyżeczki czerwonej ostrej papryki
- 1/2 łyżeczki bazylii
- sól
- pieprz
- pół średniej cebuli
+ bagietka do podania
Czosnek, cebulkę i szynkę kroimy w kostkę. Przekładamy na rozgrzaną patelnię i smażymy 3 minuty.
Dodajemy pomidory oraz przyprawy. Dusimy ok. 4 minuty (wydłużamy czas jeśli pomidory są wodniste). Łyżką robimy dwa zagłębienia i wybijamy do niech całe jajka. Smażymy pod przykryciem, aż białko się zetnie (żółtko możemy pozostawić płynne lub nie - Kwestia Smaku).
Podajemy natychmiast - najlepiej prosto z patelni, z bagietką :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)