Mój pierwszy przepis z cudownej książki, którą dostałam pod choinkę :) Puszyste racuszki przygotowane na mące pełnoziarnistej, z dużymi kawałkami bananów. Nieco inne niż powszechnie znane racuszki z jabłkami, ale moim zdaniem nawet lepsze od nich :)
Składniki:
- 2 i 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 28 g drożdży świeżych lub 14 g drożdży suchych*
- 1 i 1/2 szklanki mleka
- 3 łyżki cukru wanilinowego
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 3 duże banany pokrojone na plasterki
*Przygotować rozczyn z drożdży:
- 1 łyżka cukru
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1/4 szklanki LETNIEGO mleka (zbyt gorące sprawi, że drożdże nie wyrosną)
Drożdże rozkruszyć, zasypać cukrem i zalać mlekiem. Wymieszać do rozpuszczenia. Dodać mąkę i połączyć tak, aby zniknęły grudki. Gotowy rozczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (20-30 minut).
Banany kroimy na plasterki i polewamy sokiem z cytryny. Odstawiamy.
W dużej misce mieszamy wszystkie składniki (również przygotowany wcześniej rozczyn) i łączymy za pomocą widelca. Dodajemy banana i delikatnie mieszamy.
Ciasto przykrywamy ściereczką o odstawiamy w ciepłe miejsce na 1-1,5h, aby wyrosło (zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza).
Rozgrzewamy 4 łyżki oleju na patelni.
Wyrośnięte ciasto nabieramy łyżką i kładziemy na wcześniej rozgrzaną patelnię . Smażymy na złotobrązowy kolor i odkładamy na ręcznik papierowy. Przy każdej następnej porcji uzupełniamy wcześniej olej.
Podajemy z masłem orzechowym, nutellą lub dżemem :)
Smacznego!
Przepis z książki Moje Wypieki i Desery
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)