czwartek, 4 czerwca 2015

Mufinki mocno czekoladowe

Przepis na perfekcyjne, czekoladowe muffinki idealne na imprezę z przyjaciółmi. Są tak szybkie w przygotowaniu, że z pewnością zdążycie zrobić je przed wieczorną zabawą. Pięknie rosną, nie opadają, są po prostu najlepsze. Z fantazyjną dekoracją mogą zastąpić nawet tort. Zapraszam!





Składniki:
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 170 g cukru pudru
  • 150 g posiekanej czekolady
  • 250 ml mleka
  • 90 ml oleju
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki dowolnego aromatu np. waniliowego lub migdałowego 
Przygotować dwie miski. W jednej wymieszać suche składniki (również czekoladę), a w drugiej mokre składniki i jajko. Połączyć zawartość misek mieszając delikatnie, ale szybko (zbyt długie mieszanie spowoduje utratę puszystości).

Gotowe ciasto nakładać do papilotek umieszczonych w formie lub do foremek silikonowych.

Piec 20-25 minut w 190*C. 

Dekoracja:
  • 90 g gorzkiej czekolady
  • 30-40 g masła
Masło roztopić, dodać czekoladę i mieszać do uzyskania gładkiej masy. 
Babeczki smarować jeszcze ciepłą polewą i obsypywać cukierkami.
Smacznego!

Przepis Pani Doroty :)

3 komentarze:

  1. dla osób nie posiadających wagi kuchennej - trzeba użyć 1.75 szkl. mąki, 1,5 szkl. cukru pudru, 1 szkl. mleka i 6 łyżek oleju. wychodzi ok 22 sztuki - ja zrobiłam 20, ale mi się trochę powylewały, bo za dużo ciasta wkładałam do foremek. ale były bardzo dobre w smaku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pomyślę nad umieszczeniem przelicznika kuchennego na stronie :) cieszę się, że smakowały i zapraszam do wypróbowania pozostałych :)

      Usuń
  2. Mmm, musiały być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń

Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)