sobota, 20 grudnia 2014

Crumble jabłkowo-cynamonowe

Czy jest ktoś, kto nie kocha połączenia jabłek i cynamonu, zapieczonych pod miodowo-owsianą pierzynką? Jest to chyba najszybszy deser na świecie, który tak obłędnie smakuje. Polecam szczególnie na poprawę humoru w mroźne wieczory :)






Składniki:
  • 1 jabłko
  • cynamon do posypania
Kruszonka:
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki mąki pełnoziarnistej
  • 30g roztopionego masła
  Ceramiczne foremki* o średnicy 9 cm wysmarować masłem. Wyłożyć wydrążonymi, pokrojonymi na połówki jabłkami, posypać cynamonem. W misce wymieszać składniki na kruszonkę i wyrobić palcami. Ułożyć grubą warstwę na jabłkach.

Piec 20 minut w 200*C.

Smacznego!

*można przygotować w jednej większej foremce

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)