Zapraszam na tradycyjne obwarzanki znane z krakowskich uliczek :) Pierwsze wzmianki o obwarzankach pochodzą już z XIV wieku. Obecnie przepis został wpisany na listę unijnych produktów objętych chronionym oznaczeniem geograficznym. Wypiek musi spełniać odpowiednie kryteria: średnica powinna mieć od 12 do 17 cm, grubość splotu od 2 do 4 centymetrów. Obwarzanek ma być nie lżejszy niż 80 i nie cięższy niż 120 gram. Zapewniam Was, że domowe obwarzanki są pyszne w każdym rozmiarze a do tego szybkie w wykonaniu i chrupiące. Można obsypać je dowolnymi dodatkami takimi jak czarnuszka, sezam, sól gruboziarnista czy mak. Zapraszam serdecznie do spróbowania swoich sił!
Składniki:
- 500g mąki
- 50g drożdży świeżych
- 1 łyżeczka soli
- 80g masła miękkiego
- 100ml mleka letniego
- 100ml wody letniej
- 1/2 łyżeczki cukru
Podgrzać 50ml mleka i 50ml wody. Mieszanka ma być lekko ciepła, nie wrząca! Dodać drożdże i cukier. Wymieszać, dodać 2 łyżki mąki i odstawić aż drożdże zaczną pracować (ok 15 min). W dużej misce mieszamy mąkę, dodajemy masło w małych kawałkach, sól, resztę płynów i wyrośnięte drożdże. Wyrabiamy gładkie ciasto i odstawiamy na 20 min, żeby odpoczęło. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat i dzielimy na 2 równe części. Następnie powstałe części dzielimy znów na pół aż do uzyskania 16 kawałków. Każdy kawałek w dłoniach formujemy w wałeczek i trzymając za dwa końce zwijamy w przeciwnym kierunku, aby powstał wzór obwarzanka. Zlepiamy końce że sobą.
Piekarnik nagrzewamy do 200°C. W dużym garnku zagotowujemy wodę, wkładamy obwarzanki i obgotowujemy 2 minuty. Wynajmujemy za pomocą cedzaka prosto na blaszkę. Smarujemy mlekiem lub jajkiem. Posypujemy czarnuszką, sezamem lub makiem. Pieczemy 20-25 min do zarumienienia.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)