wtorek, 30 marca 2021

Obwarzanki z czarnuszką lub sezamem

Zapraszam na tradycyjne obwarzanki znane z krakowskich uliczek :) Pierwsze wzmianki o obwarzankach pochodzą już z XIV wieku. Obecnie przepis został wpisany na listę unijnych produktów objętych chronionym oznaczeniem geograficznym. Wypiek musi spełniać odpowiednie kryteria: średnica powinna mieć od 12 do 17 cm, grubość splotu od 2 do 4 centymetrów. Obwarzanek ma być nie lżejszy niż 80 i nie cięższy niż 120 gram. Zapewniam Was, że domowe obwarzanki są pyszne w każdym rozmiarze a do tego szybkie w wykonaniu i chrupiące. Można obsypać je dowolnymi dodatkami takimi jak czarnuszka, sezam, sól gruboziarnista czy mak. Zapraszam serdecznie do spróbowania swoich sił!






Składniki:

  • 500g mąki 
  • 50g drożdży świeżych 
  • 1 łyżeczka soli
  • 80g masła miękkiego 
  • 100ml mleka letniego 
  • 100ml wody letniej
  • 1/2 łyżeczki cukru

Podgrzać 50ml mleka i 50ml wody. Mieszanka ma być lekko ciepła, nie wrząca! Dodać drożdże i cukier. Wymieszać, dodać 2 łyżki mąki i odstawić aż drożdże zaczną pracować (ok 15 min). W dużej misce mieszamy mąkę, dodajemy masło w małych kawałkach, sól, resztę płynów i wyrośnięte drożdże. Wyrabiamy gładkie ciasto i odstawiamy na 20 min, żeby odpoczęło. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat i dzielimy na 2 równe części. Następnie powstałe części dzielimy znów na pół aż do uzyskania 16 kawałków. Każdy kawałek w dłoniach formujemy w wałeczek i trzymając za dwa końce zwijamy w przeciwnym kierunku, aby powstał wzór obwarzanka. Zlepiamy końce że sobą.

 Piekarnik nagrzewamy do 200°C. W dużym garnku zagotowujemy wodę, wkładamy obwarzanki i obgotowujemy 2 minuty.  Wynajmujemy za pomocą cedzaka prosto na blaszkę. Smarujemy mlekiem lub jajkiem. Posypujemy czarnuszką, sezamem lub makiem. Pieczemy 20-25 min do zarumienienia. 

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)