Tarta jak z najlepszej cukierni :) Na słodkim czekoladowym spodzie owsianym znajdziemy kremową masę kokosową z przyjemnie chrupiącymi wiórkami. W przygotowaniu ciasto jest bardzo szybkie. Polecam na letnie popołudniu kawy :)
Spód:
- 1 szklanka płatków owsianych
- 1 szklanka wiórków kokosowych
- 1 łyżeczka miodu
- 2 łyżeczki kakao
Składniki zmiksować na gładką, lepiącą masę. Przełożyć do formy o średnicy 18 cm i wylepić dokładnie dno. Można stworzyć niewielki rant dookoła formy. Schłodzić.
Masa:
- 1 puszka mleka kokosowego
- 1 duża łyżka oleju kokosowego
- 2 łyżki mąki kokosowej
- 2 łyżki wiórków kokosowych
Mleczko kokosowe uprzednio schłodzić 12 h w lodówce. Ubić jak białka (masa nie będzie aż tak sztywna). Dodać rozpuszczony olej kokosowy, mąkę i wiórki. Masę wyłożyć na spód, wyrównać i schłodzić całą noc w lodówce.
Smacznego!
W przepisie nie ma podanej ilości czekolady jaką należy dodać do spodu ciasta i w jakiej formie? Roztopioną? Czekam na wskazówki, mam ochotę zrobić ciasto, bo wygląda obłędnie! :)
OdpowiedzUsuńNależy dodać 2 łyżeczki kakao i połączyć z podanymi składnikami :)
UsuńDziękuję za szybką odpowiedz :)
Usuńjak moge rozmiekczyc mase pod spod? dodajac wymienione skladniki mam sam "proszek" :/ dzieki
OdpowiedzUsuńJa zmieliłam w Thermomixie, dlatego masa była kleista :) Można dodać 1-2 łyżki mleka :)
Usuńbardzo fajny przepis! Ja ostatnio zamawiałam o podobnych smakach tort ze strony https://e-torty.pl/. Musze przyznac, ze smakowal on calej mojej rodzince. Sama nie potrafie piec, wiec jestem zmuszona zamawiac, ale musze przyznac, ze jak dla mnie jest to okej :) Wazne, ze kazdy jest zadowolony :)
OdpowiedzUsuńDodaj banana
OdpowiedzUsuń