Zapraszam na pyszny omlet kokosowy bez dodatku mąki pszennej, cukru i masła. Takie danie znakomicie sprawdzi się u osób, które ograniczają węglowodany w diecie lub też unikają pszenicy z przyczyn zdrowotnych. Dla zainteresowanych - mąkę kokosową można przygotować w domu mieląc wiórki kokosowe na pył w młynku do kawy lub blenderze. Ćwiartki omleta przełożyłam kremem z serka homogenizowanego i jagód. Całość smakuje i wygląda jak najlepsze ciasto!
Omlet:
- 2 jajka
- 1 łyżeczka mąki kokosowej
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka miodu (opcjonalnie)
Krem:
- 3 łyżki serka homogenizowanego
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 3 łyżki jagód (mrożone wcześniej rozmrozić)
Serek wymieszać z jogurtem, dodać jagody i rozgnieść widelcem.
Krem można wyłożyć na omlet za pomocą dekoracyjnej końcówki.
Smacznego!
Wygląda bardzo apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńPowiem szczerze, że mi takie omlety z mąki kukurydzianej wydają się suche, nie przepadam za nimi. Ale to nadzienie mniam ...
OdpowiedzUsuńW przepisie nie ma mąki kukurydzianej :) Jeśli nie lubisz suchych omletow możesz ubić białko, następnie zmiksowac z żółtkiem i wmieszać delikatnie mąkę :) łączenie wszystkiego razem to po prostu oszczędność czasu :)
Usuń