poniedziałek, 4 lipca 2016

Omlet kokosowy z kremem jagodowym

Zapraszam na pyszny omlet kokosowy bez dodatku mąki pszennej, cukru i masła. Takie danie znakomicie sprawdzi się u osób, które ograniczają węglowodany w diecie lub też unikają pszenicy z przyczyn zdrowotnych. Dla zainteresowanych - mąkę kokosową można przygotować w domu mieląc wiórki kokosowe na pył w młynku do kawy lub blenderze. Ćwiartki omleta przełożyłam kremem z serka homogenizowanego i jagód. Całość smakuje i wygląda jak najlepsze ciasto!



Omlet:

  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka mąki kokosowej
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka miodu (opcjonalnie)
Składniki zmiksować i wylać na  rozgrzaną patelnię. Smażyć pod przykryciem 5 minut z każdej strony.

Krem:
  • 3 łyżki serka homogenizowanego
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki jagód (mrożone wcześniej rozmrozić)
Serek wymieszać z jogurtem, dodać jagody i rozgnieść widelcem.

Krem można wyłożyć na omlet za pomocą dekoracyjnej końcówki.

Smacznego!

3 komentarze:

  1. Wygląda bardzo apetycznie! :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Powiem szczerze, że mi takie omlety z mąki kukurydzianej wydają się suche, nie przepadam za nimi. Ale to nadzienie mniam ...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W przepisie nie ma mąki kukurydzianej :) Jeśli nie lubisz suchych omletow możesz ubić białko, następnie zmiksowac z żółtkiem i wmieszać delikatnie mąkę :) łączenie wszystkiego razem to po prostu oszczędność czasu :)

      Usuń

Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)