Intensywnie czerwone ciasto Red Velvet jest bardzo popularne w USA. Podawane zazwyczaj z kremowym serkiem lub w postaci tortu. Już długo zbierałam się do wykonania babeczek z podstawowego przepisu, aż w końcu się udało :) Poza tym, że pięknie się prezentują są bardzo wilgotne i z pewnością posmakują każdemu. Dekorację wykonałam z kremu na bazie serka "Mój Ulubiony", ale możecie wykorzystać tradycyjnie serek "Philadelphia". Babeczki upiekłam wspólnie z bratem na prezent! Dodam, że pudełko jest również ręcznie robione :)
Składniki:
- 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 szklanki cukru
- 1 i 1/2 szklanki oleju
- 2 duże jajka
- 1/2 łyżeczki czerwonego barwnika w żelu (paście) np Wilton
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 1 i 1/2 łyżeczki sody
- 2 łyżeczki octu
Mąkę przesiać, dodać sodę i wymieszać. Jajka, cukier, olej i barwnik zmiksować. Do płynnych składników dodawać na zmianę mąkę i jogurt miksując jedynie do połączenia za każdym razem. Sodę wymieszać z octem. Szybko dodać do masy i zmiksować. Papilotki wypełnić masą do 3/4 wysokości.
Piec 25 minut w 180*C. Wyjąć i wystudzić.
Krem:
- 100 g masła, miękkiego
- 300 g serka Philadelphia lub Mój Ulubiony
- 4 łyżki cukru pudru
Masło utrzeć z cukrem na jasną masę, dodać serek i zmiksować. Włożyć Ozdobną końcówką dekorować wystudzone babeczki. Przechowywać w lodówce.
Smacznego!
Przepis ze strony mojewypieki.com
MMmmm kocham red velvet! To moje ulubione muffiny :) zawsze robią wrażenie na znajomych i są bardzo kobiece :) ostatnio zakochałam się w cytrynowych muffinach, są bardzo świeże i najlepsze na lato! Polecam i zapraszam do siebie: http://chiclifestyle.pl/muffinki-cytrynowe-przepis/
OdpowiedzUsuń