niedziela, 10 kwietnia 2016

Dietetyczny mus czekoaldowy bez cukru

Jeśli tak jak ja uwielbiacie czekoladę i dbacie o dobre źródła kalorii zapraszam na dietetyczny mus czekoladowy bez masła i cukru! Jako bazę wykorzystałam ugotowaną ciecierzycę. Nie bójcie się - nie czuć jej w deserze. Można także wykorzystać czerwoną fasolę, ale uważam, że jej smak delikatnie się przebija. Całość jest kremowa, puszysta i niskokaloryczna - idealna gdy przychodzi czas na słodką zachciankę :)



Składniki:
  • 3/4 szklanki ugotowanej ciecierzycy* lub z puszki
  • 4 łyżeczki kakao
  • 1-2 łyżeczki miodu 
  • 1/2 łyżeczki przyprawy korzennej lub cynamonu
  • 3 łyżeczki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • zimna woda
 Żelatynę zalać wodą do pokrycia. Składniki zmiksować na gładki mus. Jeśli będzie za rzadki dodać więcej jogurtu i ponownie zmiksować. Żelatynę rozpuścić w mikrofali lub na małym ogniu. NIE MOŻE SIĘ ZAGOTOWAĆ. Wymieszać z musem. Przelać do silikonowych foremek i schłodzić w lodówce kilka godzin. 

Podawać z roztopioną gorzką czekoladą, jogurtem lub bananami.

Smacznego! 

*Ciecierzycę zalać wodą do pokrycia i pozostawić na całą noc, aby napęczniała (podwoi swoją objętość). Następnego dnia odlać wodę i wlać świeżą. Gotować 40 minut do miękkości. Można także użyć gotowej ciecierzycy z puszki. należy ją odsączyć i przelać wodą.

3 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Kremowa konsystencja + czekoladowy smak z lekką korzenną nutką (nie czuć cieciorki) = ❤

      Usuń
  2. Wygląda bardzo zachęcająco:)

    OdpowiedzUsuń

Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)