Na Wielkanoc oprócz ciast i babek często przygotowujemy także kruche ciasteczka w świątecznych kształtach. Niestety, z reguły zawierają one dużo masła, które nadaje im charakterystycznego smaku. Udało mi się zaleźć przepis, który pozwala na stworzenie wspaniałych ciasteczek bez użycia tego składnika. Wychodzą cudowne - delikatnie orzechowe i chrupiące. Idealnie oddają kształty wyciskane za pomocą stempelków :)
Składniki:
- 12 łyżek płatków owsianych
- 10 łyżek mąki pełnoziarnistej np. pszenna, żytnia
- 2 jajka
- 2 łyżki masła orzechowego
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 2-4 łyżki miodu (w zależności od tego jak słodkie lubimy)
Płatki zmielić na mąkę, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Wyłożyć na blat lub stolnicę i rozwałkować na grubość ok 0,5 cm. Wyciąć dowolne kształty i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec 12-15 minut 180*C. Wystudzone ciasteczka można posmarować dowolnym kremem np dietetyczną nutellą :)
Smacznego!
Super, że można użyć stempelków, bo nie wszystkie ciacha się do tego nadają :( Fajny przepis :)
OdpowiedzUsuńWychodzą i ślicznie się utrzymują :)
OdpowiedzUsuńKradnę ten przepis! Jest świetny :) Już mi się podoba!
OdpowiedzUsuńTwoje ciasteczka wyglądaja.. Przepięknie :)
Cieszę się bardzo, smacznego! ❤
UsuńIle ciastek wychodzi z tego przepisu? :)
OdpowiedzUsuńOk 20 :)
UsuńPiękne :)
OdpowiedzUsuńIle kalorii zawierają takie ciasteczka ? :D
OdpowiedzUsuńMożna masło orzechowe czymś zastąpić?
OdpowiedzUsuńMożna spróbować masłem, lub olejem kokosowym, ale nie gwarantuję efektu :) masło orzechowe ma inną konsystencję i nadaje charakterystyczny smak. Pozdrawiam
UsuńW przepisie liczone są płaskie łyżki mąki i płatków? Czy można napisać ile gram potrzeba tych produktów?
OdpowiedzUsuńBędą to płaskie łyżki :) ok 120 g mąki owsianej i ok 100g płatków :)
UsuńJak długo można je przechowywać?
OdpowiedzUsuńWitam, do tygodnia w szczelnej puszce lub pojemniku :)
UsuńDobre ale strasznie twarde po upieczeniu
OdpowiedzUsuń