czwartek, 11 lutego 2016

Dietetyczny mus czekoladowy

Nareszcie jest! Pyszny, kremowy deser czekoladowy, który można jeść bez wyrzutów sumienia! Tradycyjne musy składają się z tłustej śmietanki, często również masła i dużej ilości cukru. Dodatkowo udekorowane są bitą śmietaną, która zawiera mnóstwo kalorii. Deser, który dziś proponuję jest w pełni zdrowy i wartościowy :) Bazą deseru jest rozdrobniona kasza gryczana, która nadaje niesamowicie kremowej konsystencji. Całość smakuje jak najlepszy mus z ulubionej kawiarni :)




Składniki:
  • 4 łyżki ugotowanej kaszy gryczanej*
  • 1 łyżeczka ciemnego kakao
  • 1 łyżeczka miodu, stevii lub ksylitolu
  • 1/2 szklanki mleka
 Wszystkie składniki umieścić w naczyniu i zmiksować na gładki mus. Jeśli będzie za gęsty można dolać więcej mleka. Można także dosłodzić według własnych upodobań. Przełożyć do kieliszka lub innego naczynia. Podawać z jogurtem i dowolnymi dodatkami np. orzechami.

*Użyłam kaszy gryczanej, która od razu była rozdrobniona. Po ugotowaniu zrobiła się kleista i kremowa. Można użyć także zwykłej kaszy i następnie ją zmiksować. 

Smacznego!

5 komentarzy:

  1. mmm a kasz gryczana była palona czy nie?
    zrobię sobie taki w sobotę jak dasz mi odpowiedź co do kaszy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Użyłam dokładnie takiej :) https://www.sante.pl/img/products/albums/273/big.jpg

      Usuń
  2. Nie czuc w tym musie tego charakterystycznego smaku kaszy gryczanej :)?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie czuć :) może to zależy od tego jakiego rodzaju użyjemy. Ja wykorzystałam taką https://www.sante.pl/img/products/albums/273/default.jpg

      Usuń

Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)