Farsz jest Wam zapewne znany z pieczonych papryk z nadzieniem, ale tym razem podajemy go w towarzystwie chrupiących tacos. Można oczywiście przygotować tacos domowej roboty, natomiast jeśli zależy nam na czasie sprawdzą się również te kupne. Raz na jakiś czas nie zaszkodzi :) Całość jest dość ostra, ale wielbiciele takiej kuchni na pewno będą zadowoleni :)
Składniki:
- 10 gotowych tacos kukurydzianych, do nadziewania
- 100-200g ugotowanego ryżu
- 350 g filetu z indyka
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka papryki ostrej
- 1 puszka (400g) kukurydzy konserwowej
- 1 puszka (400g) fasoli czerwonej lub czarnej
- 2 puszki pomidorów krojonych (2 x 400g)
- 1 łyżeczka cukru
- sól
- pieprz
- 1 łyżeczka przyprawy do dań meksykańskich
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- starty ser żółty
Mięso umyć, osuszyć i
pokroić w kostkę 1 cm. W misce wymieszać oliwę oregano, paprykę i kmin.
Dodać mięso i dokładnie oblepić marynatą. Pozostawić na kilka godzin lub
na całą noc, w lodówce.
Na głębokiej patelni
rozgrzać odrobinę oleju, zeszklić cebulę i czosnek, dodać odsączoną
kukurydzę,fasolę bez zalewy i pomidory. Gotując na średnim ogniu,
mieszać do zagotowania, zmniejszyć ogień i dusić ok 20 minut. Dodać
mięso i ryż. Wymieszać. Jeśli sos będzie za rzadki można go odparować
lub dodać więcej ryżu.
Tacos przygotować według instrukcji na opakowaniu. Nadziać farszem i ułożyć na talerzu. Gotowe danie można podać z kleksem kwaśniej śmietany.
Smacznego!
Bardzo smaczne. Robiłam i polecam.
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń