sobota, 14 listopada 2015

Świąteczny piernik z musem śliwkowo-pomarańczowym

Przepisy na pyszne wypieki warto zacząć gromadzić kilka tygodni przed świętami. Można wtedy na spokojnie zastanowić się czym w tym roku zaskoczymy rodzinę. Pierniki to jedne z tych ciast, które lubi każdy. W zakładce Boże Narodzenie znajdziecie już tegoroczny przepis na rogaliki krucho-drożdżowe z domowymi powidłami śliwkowymi, sernik pomarańczowy oraz muffinki z twarożkiem :) Wybierzcie ulubiony deser i wprowadźcie świąteczny nastrój do Waszego domu już dziś :)




Mus:
  • 1 słoiczek powideł śliwkowych
  •  skórka i sok z jednej sparzonej pomarańczy 
  • 100 g suszonych śliwek
  • 1 łyżeczka cynamonu
Wszystkie składniki mocno podgrzać. Zmiksować. Wystudzić - mus stężeje.

Ciasto:
  • 150 g masła
  • 150 g czekolady gorzkiej
  • 100 g miodu
  • 3 łyżeczki cynamonu
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 125 g mąki pszennej
  • 20 g mąki ziemniaczanej
  • 4 jajka
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Czekoladę rozpuścić z masłem, miodem ,cynamonem i przyprawą do piernika. Ostudzić. Jajka ubić w całości z cukrem na jasną, puszystą masę. Mąki i proszek przesiać. Do masy jajecznej partiami dodawać masę czekoladową i miksować. Na koniec wsypać mąkę i wymieszać łyżką. Formę 10 x 30 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto i wyrównać. Piec z termoobiegiem w 160*C przez 60-70 minut. Wyjąć i wystudzić. 

Chłodny piernik przekroić na pół i przełożyć musem śliwkowym. Można oblać polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem :)

Smacznego!

3 komentarze:

Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)