wtorek, 3 listopada 2015

Omlet piernikowy z powidłami śliwkowymi i jogurtem

W kuchni coraz bardziej czuć święta :) Aromatyczna kawa, pachnąca cynamonem herbata, jabłka, gruszki, śliwki... wszystko pięknie podane, aby poprawić Nam nastrój w gorsze dni... a gdy przychodzi weekend warto zafundować sobie odrobinę przyjemności w postaci korzennego omleta z uroczymi gwiazdkami wypełnionymi jogurtem i powidłami śliwkowymi :)




Składniki:
  • 2 jajka
  • 1 łyżka mąki pełnoziarnistej żytniej
  • 1 łyżeczka kakao ciemnego 
  • 1/2 łyżeczki przyprawy korzennej
  • 1 łyżeczka otrębów pszennych,żytnich lub owsianych
 Dodatkowo:
  • 2-3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka powideł śliwkowych
Białka oddzielić od żółtek. Ubić je na sztywno, dodać żółtka i zmiksować. Wsypać mąkę, kakao i otręby, delikatnie wymieszać. Patelnię wysmarować masłem i wylać ciasto. Smażyć na małym ogniu, do lekkiego ścięcia wierzchu, przewrócić i smażyć jeszcze chwilkę. Przełożyć na talerz. Foremkami do ciasteczek wyciąć kształty. Podawać z dodatkami.

Smacznego!

1 komentarz:

  1. widziałam już podobny omlecik na innym blogu, ale napiszę znów - pycha! :)

    OdpowiedzUsuń

Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)