wtorek, 3 listopada 2015

Masło kokosowe

Moja nowa miłość :) Jak widać na załączonym obrazku masło można zrobić nie tylko z orzeszków ziemnych :) Na blogu znajdziecie już przepisy na masło słonecznikowe, sezamowe, z orzechów włoskich. Zapraszam do wypróbowania nowego przepisu, gwarantuję, że zakochacie się w tym kremie. Smakuje jak princessa w białej czekoladzie.... a przecież to tylko bogate w Omega 3 wiórki kokosowe!




Składniki:
  • 200-400 g wiórków kokosowych
Wiórki umieścić w misie blendera (dobrze sprawdzi się Thermomix) i miksować, aż powstanie kremowa masa. Co jakiś czas zgarnąć masło ze ścianek. Czas 5-10 minut w zależności od mocy blendera. Przechowywać w lodówce (stwardnieje ze względu na olej kokosowy, można podgrzać lub wyjąć odpowiednio wcześniej). 

Używać do owsianek, ciasteczek, deserów.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)