środa, 23 września 2015

Tort czekoladowy z wiśniami

Niezwykle prosty tort przygotowany na tradycyjnym biszkopcie kakaowym, z niezawodną masą czekoladową, która nie wymaga usztywniania żelatyną. Między blatami znajdziemy także aromatyczne wiśnie z zalewy alkoholowej domowej roboty. Smaki wspaniale się komponują, a całość jest bardzo trwała i efektowna - ozdobiona skromnie polewą z gorzkiej czekolady. Tort przygotowałam na urodziny Taty korzystając ze strony mojewypieki.com :)






Wiśnie w zalewie alkoholowej:
  • 450 g wiśni mrożonych
  •  200 ml wódki
  • 3 łyżki cukru
 Wiśnie bez wcześniejszego rozmrażania zasypać cukrem i pozostawić na 2 godziny. Zalać alkoholem, zamknąć szczelnie i przechowywać  lodówce min. 24 godziny.

Spód:
  • 10 jajek
  • 1 i 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki kakao
Białka ubić z cukrem na bardzo sztywną pianę dodając go partiami pod koniec ubijania. Dodać po jednym żółtka i zmiksować. Mąkę wymieszać z kakao i dodać do masy jajecznej. Połączyć delikatnie szpatułką. Ciasto przelać do formy (papierem wykładamy samo dno) o średnicy 22 cm (moja ma 18 cm). Wyrównać. Piec 40-50 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć i upuścić w formie na blat, wystudzić.

Krem:
  • 750 ml śmietanki 36%
  • 750 g mascarpone
  • 200 g gorzkiej czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej lub mikrofali i przestudzonej 
  • 6 łyżek cukru pudru
  • wiśnie z zalewy, odsączone
Wszystkie składniki oprócz czekolady zmiksować na gładką, sztywną masę. Dodać czekoladę i zmiksować. Odłożyć kilka łyżek do dekoracji toru. Wiśnie odsączyć z zalewy, zachować. Dodać wiśnie do masy i wymieszać.

Nasączenie:
  • alkohol, który pozostanie po odsączeniu wiśni 
  • tyle samo wody co alkoholu (1:1)
Polewa:
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 80 g masła
 Masło rozpuścić. Dodać czekoladę i podgrzewać mieszając, aż do uzyskania gładkiej polewy.

Wykonanie

 Wystudzony biszkopt przekroić na trzy blaty. Pierwszy blat położyć na talerzu, nasączyć 1/3 ponczu. Rozłożyć 1/3 masy. Wyrównać, przykryć następnym blatem. Nasączyć połową pozostałego ponczu. Rozłożyć pozostałą część kremu, wyrównać. Na wierzch położyć ostatni blat i naponczować resztą alkoholu. Boki i wierzch tortu wysmarować masą do dekoracji. Schłodzić. Oblać polewą i wyrównać. Przechowywać w lodówce. 

Smacznego!

1 komentarz:

  1. Bardzo elegancki, lubię taki minimalizm w dekoracji :)

    OdpowiedzUsuń

Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)