piątek, 11 września 2015

Szarlotka pełnoziarnista z prażonymi jabłkami, pianką i kruszonką

Dziś kulinarne wyzwanie dla osób wiecznie śpieszących się :) Szarlotkę, którą widzicie na zdjęciach udało mi się przygotować w 10 minut, a pozostały czas to już tylko i wyłącznie pieczenie. Spód przygotowany jest z pszennej mąki pełnoziarnistej. Nadzienie to jabłka prażone z cynamonem. Całość przykryta jest śnieżnobiałą pierzynką i chrupiącą, złocistą pierzynką. Ekspresowe ciasto na jesienne wieczory :)
 
 


 
 
Spód:
  • 125 g masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Nadzienie:
  • 1/2 słoika prażonych jabłek
  • 1 łyżeczka cynamonu
Kruszonka:
  • 70 g mąki
  • 50 g zimnego masła
  • 50 g cukru
Dodatkowo:
  • 2 białka
  • 1 i 1/2 łyżki cukru waniliowego 
 Przygotowujemy kruszonkę. W misce szybko rozcieramy w palcach podane składniki. Chłodzimy w zamrażarce.

Masło ucieramy z cukrem pudrem na jasną masę. Dodajemy po jednym jajka i dalej ucieramy, aż masa się połączy. Dodajemy mąki i proszek. Wyrabiamy gładkie ciasto. Tortownicę o średnicy 22 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy ciasto i wylepiamy dokładnie dno. Pieczemy 10 minut 200*C. Wyjmujemy ciasto, wykładamy jabłka wymieszane z cynamonem. Białka ubijamy z cukrem na sztywną, lśniącą pianę. Wykładamy na jabłka i wyrównujemy. Po wierzchu posypujemy obficie kruszonką. Pieczemy 50-60 minut w 165*C lub do zezłocenia wierzchu. Wyjmujemy i chłodzimy w formie. 

Można oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego!


2 komentarze:

Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)