piątek, 11 września 2015

Muffinki pełnoziarniste z gruszką i cynamonem

Jest wrzesień i na naszych stołach coraz częściej gościć będą jesienne smaki :) Jabłka, gruszki, śliwki w towarzystwie cynamonu, imbiru czy kardamonu idealnie pasują do rozgrzewających ciast i babeczek, na które mamy ochotę, gdy za oknem deszcz i zimno... Kawałek domowej szarlotki z kubkiem ciepłej herbaty lub puszysta babeczka i ulubione kakao szybko poprawiają humor w zimne wieczory :) Dziś zapraszam na idealne muffinki pełnoziarniste z soczystą gruszką z babcinego ogródka i nutką rozgrzewającego cynamonu... Najlepsze babeczki podawane na ciepło prosto z mojewypieki.com :)






Składniki:
  • 125 g pszennej mąki pełnoziarnistej
  • 125 g mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g cukru
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 140 ml kwaśnej śmietany 18 %
  • 120 ml oleju
  • 2 jajka
  • 3 gruszki pokrojone w drobną kostkę
Suche składniki dokładnie mieszamy. W osobnej misce widelcem roztrzepujemy jajka, olej, śmietanę i miód.  Mokre składniki wlewamy do suchych i mieszamy widelcem tylko do połączenia - nie za długo, aby babeczki nie utraciły puszystości. Dodajemy gruszkę i łączymy. Przekładamy do 12 silikonowych foremek lub papilotek umieszczonych w metalowej formie. 

Pieczemy 20-30 minut w 200*C. Podajemy na ciepło.

Smacznego!

1 komentarz:

Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)