poniedziałek, 24 sierpnia 2015

Zupa krem z marchewki

Pyszna, zupa na bazie soczystej marchewki. Bardzo prosta, wystarczy jedynie ugotować i zmiksować wszystkie składniki. Pamiętajmy, że smak zależy w dużej mierze od jakości naszego bulionu i słodyczy samej marchewki. Zupka ma delikatny imbirowy posmak, przez który przebija się aromatyczna pomarańczowa nutka. Mimo to krem nie jest słodki, ponieważ smaki są wyważone przez użycie świeżo mielonego czarnego pieprzu. Polecam na niedzielny obiad :)




Składniki na ok. 8 porcji:
  • 900 g marchewki
  • 2 cebule
  • 1 łyżeczka imbiru w proszku
  • świeżo starta skórka z połowy pomarańczy
  • sól
  • pieprz
  • ok. 2 litry bulionu
Cebulę i marchewkę pokroić w kostkę . W garnku z grubym dnem rozgrzać dwie łyżki masła. Wrzucić warzywa i smażyć ok. 5 minut mieszając. Podlać odrobiną wody i dusić na małym ogniu 15 minut. Dolać 1 litr bulionu, imbir i skórkę, gotować, aż warzywa staną się miękkie (ok. 30 minut). Całość zmiksować dokładnie blenderem. Dodać pozostały litr (ilość taka, jaka gęsta ma być zupa). Zagotować. Doprawić solą i pieprzem.

Podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym.

Smacznego!

1 komentarz:

Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)