środa, 1 lipca 2015

Śniadaniowy torcik naleśnikowy czekoladowo- malinowy

Przeglądałam ostatnio dużo książek kucharskich i szczególnie spodobał mi się piękny tort czekoladowy, przekładany jasnym kremem z mnóstwem świeżych owoców na wierzchu... Jako że w mojej rodzinie nie szykują się w najbliższym czasie żadne imprezy, postanowiłam sprawić sobie taki torcik... na śniadanie! :) Bardzo łatwo możemy kontrolować kaloryczność takiego posiłku - dobierając odpowiednią mąkę, serek, a także regulując ilość cukru wg własnych upodobań. Moja wersja jest maksymalnie niskokaloryczna. Wykorzystałam mąkę żytnią, a do twarożku nie dodałam ani grama cukru. Takie śniadanko to sama przyjemność :)






Pancakes:
  • 3 łyżki mąki żytniej
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mleka 
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka kakao
  • ewentualnie 1 łyżeczka miodu 
Rozgrzewamy patelnię. Mąkę i resztę składników umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy. Na patelnię nakładamy po 1 łyżce ciasta na placuszek i rozprowadzamy. Jeśli nasza patelnia nie jest teflonowa lub ceramiczna, można przesmarować ją odrobiną oleju/masła/oliwy. Smażymy aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki, przewracamy na drugą stronę i smażymy jeszcze chwilę. 

Twarożek malinowy:
  • 4 łyżki twarożku 
  • pół szklanki malin świeżych lub mrożonych*
  • ewentualnie 1 łyżeczka miodu 
Składniki zmiksować na gładki krem. Można dosłodzić do smaku, jeśli serek jest zbyt kwaśny.

Naleśniczki ułożyć w piramidkę, przełożyć kremem i udekorować malinami.

Smacznego!

*maliny należy wcześniej rozmrozić i odsączyć z soku - tak, aby krem nie był zbyt rzadki.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)