wtorek, 28 lipca 2015

Naleśniki żytnie

Alternatywa dla zwykłych, pszennych naleśników. Te przygotowane z mąki żytniej są miękkie, treściwe i aromatyczne same w sobie. Oczywiście są też dużo zdrowsze, gdyż mąka żytnia korzystnie wpływa na nasz układ trawienny. Takie naleśniczki to samo zdrowie, a w połączeniu z owocami czy orzechami tworzą idealną kompozycję obiadową :)






Składniki:
  • 100 g mąki żytniej
  • 2 jajka
  • 130 ml mleka
  • 140 ml wody
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1 łyżka oliwy
 Rozgrzać patelnię. Składniki dokładnie zmiksować. Przesmarować patelnię masłem przed pierwszym naleśnikiem i wylać chochelkę ciasta. Smażyć, aż jedna strona będzie sucha, przewrócić i smażyć jeszcze chwilę. Podawać z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!

2 komentarze:

  1. na ile osób te proporcje podane:)?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że dla dwóch :) zależy jaką patelnią dysponujemy :)

      Usuń

Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)