niedziela, 28 czerwca 2015

Łosoś w porach z sosem koperkowym, ryżem curry i kalafiorem

Pyszny, dietetyczny obiad :) Młode, delikatne pory cudownie podbijają smak pieczonego łososia. Całości dopełnia aromatyczny sos koperkowy - już mniej dietetyczny :) . Czas przygotowania takiego obiadku to niecała godzinka :)




Ryba:
  • 1/2 kg fileta z łososia
  •  sól
  • sok z cytryny
Sos koperkowy:
  • 1/2 pęczka świeżego koperku bez łodyżek
  • 250 ml mleka
  • 1 łyżeczka vegety Natur
  • 30 g masła
  • 20 g mąki
  • sól
  • pieprz
  • szczypta cukru
  • 100 g śmietany 12% lub 18%
Pory:
  • 600 g pora
  • 2 łyżki masła
  • sól
  • pieprz
Ryż curry:
  • 2 torebki ryżu najlepiej basmati
  • 1 łyżeczka przyprawy curry
  • 1 łyżeczka masła
Łososia doprawiamy, zawijamy w folię aluminiową i pieczemy 20-25 minut w  180*C.

Pory kroimy w półplasterki. Podsmażamy na maśle, aż zmiękną. Doprawiamy.

Ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu, z tym że do wody dodajemy przyprawę curry i masło.

Przygotowujemy sos. Koperek siekamy bardzo drobno. Do garnka wlewamy mleko, dodajemy przyprawy, masło i mąkę, dokładnie mieszamy. Gotujemy około 5 minut, ciągle mieszając. Dodajemy koperek i śmietanę i zagotowujemy - ok. 1 minuta. Doprawiamy do smaku, jeśli jest taka konieczność.

Na talerzu układamy kawałki łososia, na nim układamy pory. Obok serwujemy ugotowanego kalafiora lub brokuły oraz ryż curry. Całość polewamy sosem koperkowym.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)