poniedziałek, 1 czerwca 2015

Cynamonowe płatki żytnie z truskawkami na ciepło i orzechami

Sezon cynamonowy w pełni, więc korzystajmy ile możemy z uroków lata :) Ostatnio moim ulubionym elementem śniadaniowym są truskawki na ciepło. Smakują jak domowy dżem przygotowywany przez Mamę... niebo :) Dla mnie płatki orkiszowe przypominają znane z dzieciństwa Kangusy - oczywiście tysiąc razy zdrowsze :) Zapraszam :)




Składniki:
  • 4 łyżki płatków żytnich
  • 200 ml mleka
  • kilka truskawek, pokrojonych w kostkę
  • 1 łyżeczka cynamonu 
  • orzechy włoskie
Płatki umieścić w garnku. Zalać mlekiem i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować 8 minut. 5 minut przed końcem dodać pokrojone truskawki i cynamon. Gotować kolejne 5 minut do odparowania mleka, uważając, aby się nie przypaliło. 
Przełożyć do miski, podać ze świeżymi truskawkami. 
Smacznego!

2 komentarze:

  1. O, tak korzystajmy z truskawek, póki są! Uwielbiam takie śniadanka :)

    OdpowiedzUsuń

Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)