wtorek, 30 czerwca 2015

Ciasto drożdżowe z truskawkami

  Szybkie ciasto na niedzielę :) Wprawdzie czas wyrastania ciasta nie jest najkrótszy, ale ma to swoją dobrą stronę. Można zarobić je na początku krzątania się po kuchni, pozostawić w ciepłym miejscu i zapomnieć na dłuższy czas :) Taka domowa drożdżówka smakuje najlepiej ze szklanką mleka, na drugie śniadanie :)
 
 
 
 
Ciasto:
  • 500 g mąki
  • 50 g drożdży
  • 250 ml mleka
  • 3 żółtka
  • 80 g cukru
  • 20 g cukru waniliowego
  • sól
  • 60 g miękkiego masła
Kruszonka:
  • 70 g mąki
  • 50 g zimnego masła
  • 50 g cukru
Dodatkowo:
  • truskawki
Do ciepłego mleka rozkruszamy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż rozczyn podwoją objętość. W misce umieszczamy pozostałe składniki, powoli wlewamy rozczyn z drożdży. Ciasto wyrabiamy mikserem (spiralne końcówki), aż utworzy gładką, elastyczną kulkę (naciśnięte palcem odkształci się). Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie można dosypać 1 łyżkę mąki i ponownie wyrobić. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (1 - 1,5 godziny).  Wyrośnięte ciasto wykładamy na prostokątną blaszkę i wyrównujemy do brzegów. Przykrywamy i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Po tym czasie układamy truskawki. W międzyczasie przygotowujemy kruszonkę.
Przygotowujemy kruszonkę. W misce szybko rozcieramy w palcach podane składniki.

Przed pieczeniem posypujemy ciasto kruszonką.

Piec 30 - 35 minut w 175*C.

1 komentarz:

Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)