piątek, 22 maja 2015

Naleśniki ze szpinakiem i serem feta

Oto i one :) Moja propozycja naleśników na słono. Nadzienie to soczysty szpinak doprawiony czosnkiem i odrobiną śmietany. Przygotowanie jest niezwykle proste, a efekt zachwyca :) 




Ciasto:
  • 250 ml wody
  • 250 ml mleka
  • 2 jajka
  • 1 łyżka oleju
  • pół łyżeczki soli
  • 200 g mąki pszennej
Wszystkie składniki dokładnie zmiksować. Smażyć na patelni z małą ilością tłuszczu.
Nadzienie:
  • 1 opakowanie mrożonego szpinaku

  • 2 ząbki czosnku

  • 2 łyżki śmietany kwaśnej 18%

  • ser feta
Szpinak wrzucić do garnka i smażyć z roztartym czosnkiem do rozmrożenia szpinaku. Dodać śmietanę i smażyć jeszcze 5 minut. Doprawić solą i pieprzem. Odłożyć. Ser feta pokroić w plastry.

Naleśnika nadziać szpinakiem, położyć plaster sera i złożyć.

Smacznego!

2 komentarze:

  1. Zgadzam się - takie proste, a zarazem efektowne :) Duet feta-szpinak to jedno z moich ulubionych połączeń.

    OdpowiedzUsuń

Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)