czwartek, 30 kwietnia 2015

Sernik z serków homogenizowanych na pierniczkowym spodzie

Ten sernik to popisowe ciasto mojej Mamy :) Jest inny niż tradycyjne serniki, ponieważ nie używamy tłustego twarogu i śmietany. Polecam użyć serków o nazwie "Bieluch", aby mieć pewność, że wypiek zawsze się uda. Dzięki nim masa serowa jest bardzo lekka i puszysta. Jeśli nie lubicie rodzynek, można je pominąć. Sernik wykonany jest na znanym Wam spodzie z pierniczków i herbatników. Przepis na stałe wszedł na listę ciast obowiązkowych na spotkania rodzinnych :)







Spód:
  • 200 g pierniczków w czekoladzie z nadzieniem śliwkowym
  • 100 g herbatników maślanych
  • 50 g masła, roztopionego
Składniki wrzucamy do misy miksera i blendujemy do uzyskania mokrej masy o miałkiej konsystencji. Tortownicę o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia (samo dno). Wysypujemy masę i równomiernie rozkładamy. Dociskamy np. dnem szklanki. Wkładamy do lodówki, aby stwardniał.


Masa serowa:
  • 6 jajek, podzielonych na białka i żółtka
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 125 g masła
  • 6 serków homogenizowanych "Bieluch"
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • garść rodzynek przelanych wrzątkiem 

 Utrzeć żółtka z masłem i cukrem na jasną, puszystą masę. Dodawać, po jednym serki i mąkę ziemniaczana. Delikatnie mieszać, najlepiej szpatułką. Białka ubić na sztywno. Dodać pianę z białek do masy i wymieszać delikatnie. Wmieszać rodzynki, bardzo delikatnie łącząc je z masą. Przelać masę na spód i wyrównać.
 

Piec 50-60 minut w 180°C. Boki oddzielać od formy, gdy ciasto całkowicie wystygnie.

Smacznego!

4 komentarze:

  1. Oj nie lubię takiego sernika, ale pierniczkami nie pogardze :)
    Pozdrawiam,
    http://fit-healthylife.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń

Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)