sobota, 18 kwietnia 2015

Jaglane placuszki jabłkowo-cynamonowe z orzechami

Niecodzienne placuszki przygotowane ze zmielonej kaszy jaglanej :) Ciasto jest dość wymagające, lepkie, trudniejsze w smażeniu niż tradycyjne pancakes, ale zdecydowanie warte zachodu :) Przepis pochodzi z moich starych zbiorów, z początków przygody z gotowaniem. Dziś postanowiłam go ulepszyć i podzielić się z Wami :) Placuszki podane są z rozetką wyciętą z jabłka i orzechami :)



Składniki:
  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 1 szklanka wody
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • małe jabłko, starte
  • 1 jajko
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki mąki pełnoziarnistej
Dodatkowo: 
  • orzechy
  • jabłko
  • jogurt naturalny
Kaszę płuczemy na sitku. Wodę solimy i zagotowujemy. Wsypujemy kaszę i gotujemy ok. 20 minut na małym ogniu. Miksujemy kaszę na gładki mus.

Rozgrzewamy patelnię. Mieszamy wszystkie składniki za pomocą łyżki. Na patelnię nakładamy po 1 łyżce ciasta na placuszek i rozprowadzamy. Jeśli nasza patelnia nie jest teflonowa lub ceramiczna, można przesmarować ją odrobiną oleju/masła/oliwy. Smażymy aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki, przewracamy na drugą stronę i smażymy jeszcze chwilę. Zajmie to więcej czasu niż w przypadku placuszków wyłącznie na mące.

Gotowe placuszki przekładamy na talerz, podajemy z jabłkiem, orzechami i jogurtem naturalnym.

Smacznego!

2 komentarze:

Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)