piątek, 24 kwietnia 2015

Chrupiące kokosanki

Stęskniłam się za kokosem i ciasteczkami :) Jak połączyć te dwie rzeczy, aby powstało coś pysznego? Najlepszym sposobem jest upieczenie tych cudownych kokosanek. Ostatnim razem robiłam je z innego przepisu. Były dobre, ale nie pozwalały smakiem. Na blogu znajdziecie również przepis na w pełni dietetyczne kokosanki dla osób dbających o linię. Nieco inne w smaku, ale równie pyszne :) Wybierzcie Wasze ulubione ciasteczka!







Składniki:
  • 250 g wiórków kokosowych
  • 5 białek
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 3 łyżki cukru pudru 
Wiórki umieścić w garnku, dodać białka oraz wsypać oba cukry. Wymieszać dokładnie. Wlać dwie łyżki mleka. Podgrzewać na małym ogniu, aż cukier się rozpuści, a masa będzie klejąca. Odstawić do wystudzenia. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Łyżką nabierać niewielkie porcje masy. Ugnieść w ręce i uformować ciasteczka.  Układać na blaszce.
Piec 12-16 minut w 180°C, do zarumienienia.
Smacznego!

2 komentarze:

  1. Uwielbiam kokosanki. Gdy je robię na rodzinne spotkania...znikają w "mgnieniu oka"
    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń

Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)