sobota, 11 kwietnia 2015

Biały tort kokosowy Raffaello

Bardzo elegancki i wykwintny biały tort kokosowy.  Idealny na domowe uroczystości takie jak urodziny czy rocznice. Ciasto przygotowane jest na niezawodnym, nieopadającym, puszystym biszkopcie. Krem to moje ulubione połączenie śmietanki kremówki z serkiem mascarpone z nutą kokosowa i mnóstwem wiórków (bez żelatyny!). Blaty nasączone są likierem malibu, który nadaje ciastu cudowny smak i aromat. Tort jest niesamowicie prosty, idealnie wilgotny i nieprzesłodzony. Najlepszy na drugi dzień po przygotowaniu, gdy biszkopt oraz masa idealnie się połączą. Całość skromnie udekorowałam pralinkami Raffaello :)




Biszkopt:
  • 5 jajek podzielonych na białka i żółtka
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 
  • 3/4 szklanki cukru pudru

Białka ubić na sztywną pianę, dodawać cukier po łyżce i ubijać. Po jednym dodać żółtka i zmiksować. Mąki przesiać i delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto przelać do formy (papierem wykładamy samo dno) o średnicy 22 cm (moja ma 18 cm). Wyrównać. Piec 40-50 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć wystudzić.

Krem:
  • 500 g serka mascarpone
  • 200 ml śmietanki kremówki 36%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • 4 łyżki likieru malibu
Schłodzoną śmietankę ubić. Dodać serek i likier, zmiksować. Odłożyć 1/3 masy do dekoracji. Do pozostałej części dodać wiórki kokosowe i wymieszać. Przechowywać w lodówce do czasu dekoracji.

Nasączenie:
  • 100 ml wody
  • 100 ml likieru malibu
Składniki wymieszać w kubku.
Dodatkowo:
  • wiórki kokosowe do obsypania
  • pralinki Raffaello

Wystudzony biszkopt przekroić na trzy blaty. Pierwszy blat położyć na talerzu, nasączyć 1/3 ponczu. Rozłożyć połowę masy kokosowej z wiórkami. Wyrównać, przykryć następnym blatem. Nasączyć połową pozostałego ponczu. Rozłożyć pozostałą część kremu z wiórkami, wyrównać. Na wierzch położyć ostatni blat i naponczować resztą mieszanki wody i likieru. Boki i wierzch tortu wysmarować masą, którą odłożyliśmy do dekoracji. Posmarowany tort posypać wiórkami kokosowymi i udekorować pralinkami Raffaello lub dowolnie. Przechowywać w lodówce. Tort najlepiej przygotować dzień przed uroczystością, aby dobrze nawilgł.

Smacznego!


Inspiracja ze strony Moje Wypieki.

1 komentarz:

  1. Zapraszam do udziału w akcji kulinarnej "Wiosenne Słodkości!" :)
    http://zmiksowani.pl/akcje-kulinarne/wiosenne-slodkosci

    OdpowiedzUsuń

Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)