Bardzo elegancki i wykwintny biały tort kokosowy. Idealny na domowe uroczystości takie jak urodziny czy rocznice. Ciasto przygotowane jest na niezawodnym, nieopadającym, puszystym biszkopcie. Krem to moje ulubione połączenie śmietanki kremówki z serkiem mascarpone z nutą kokosowa i mnóstwem wiórków (bez żelatyny!). Blaty nasączone są likierem malibu, który nadaje ciastu cudowny smak i aromat. Tort jest niesamowicie prosty, idealnie wilgotny i nieprzesłodzony. Najlepszy na drugi dzień po przygotowaniu, gdy biszkopt oraz masa idealnie się połączą. Całość skromnie udekorowałam pralinkami Raffaello :)
Biszkopt:
- 5 jajek podzielonych na białka i żółtka
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki cukru pudru
Białka ubić na sztywną pianę, dodawać cukier po łyżce i ubijać. Po jednym dodać żółtka i zmiksować. Mąki przesiać i delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto przelać do formy (papierem wykładamy samo dno) o średnicy 22 cm (moja ma 18 cm). Wyrównać. Piec 40-50 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć wystudzić.
Krem:
- 500 g serka mascarpone
- 200 ml śmietanki kremówki 36%
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 szklanka wiórków kokosowych
- 4 łyżki likieru malibu
Schłodzoną śmietankę ubić. Dodać serek i likier, zmiksować. Odłożyć 1/3 masy do dekoracji. Do pozostałej części dodać wiórki kokosowe i wymieszać. Przechowywać w lodówce do czasu dekoracji.
Nasączenie:
- 100 ml wody
- 100 ml likieru malibu
Dodatkowo:
- wiórki kokosowe do obsypania
- pralinki Raffaello
Wystudzony biszkopt przekroić na trzy blaty. Pierwszy blat położyć na talerzu, nasączyć 1/3 ponczu. Rozłożyć połowę masy kokosowej z wiórkami. Wyrównać, przykryć następnym blatem. Nasączyć połową pozostałego ponczu. Rozłożyć pozostałą część kremu z wiórkami, wyrównać. Na wierzch położyć ostatni blat i naponczować resztą mieszanki wody i likieru. Boki i wierzch tortu wysmarować masą, którą odłożyliśmy do dekoracji. Posmarowany tort posypać wiórkami kokosowymi i udekorować pralinkami Raffaello lub dowolnie. Przechowywać w lodówce. Tort najlepiej przygotować dzień przed uroczystością, aby dobrze nawilgł.
Smacznego!
Inspiracja ze strony Moje Wypieki.
Zapraszam do udziału w akcji kulinarnej "Wiosenne Słodkości!" :)
OdpowiedzUsuńhttp://zmiksowani.pl/akcje-kulinarne/wiosenne-slodkosci