czwartek, 26 lutego 2015

Pierogi z serem lub truskawkami

Najlepsze, sprawdzone i niezawodne ciasto na pierogi :) Tak wiem - najlepsze robi babcia, ale dlaczego nie spróbować zrobić ich własnoręcznie? Nadzienie do wyboru: twarożek waniliowy lub truskawki. Na pewno nie pożałujecie, satysfakcja gwarantowana :)


Moje są z serkiem :)


Ciasto:
  • 250 ml wody
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oleju
  • 560 g mąki pszennej
Nadzienie:
  • 500 g twarogu
  • 1 żółtko
  • 1/2 opakowania cukru waniliowego
 lub mrożone truskawki
Twarożek rozgnieść widelcem z żółtkiem i cukrem.
Składniki na ciasto umieścić w misie miksera i wyrobić spiralnymi końcówkami. Podzielić na dwie części.Na stolnicy oprószonej mąką rozwałkować na grubość ok. 3-4 mm, wykrawać szklanką kółka. Nałożyć 1 łyżeczkę sera i zalepić. Jeśli zdecydowaliśmy się na wersję z truskawkami: nakładamy po jednej średniej, zamrożonej truskawce na środek krążka i zalepiamy.

W garnku zagotować dużą ilość wody, posolić dwie łyżeczki.

Pierogi kłaść na wrzącą wodę i gotować 3 minuty. Odcedzić.

Dla odważnych - podawać polane roztopionym masłem i posypane cukrem :)

Smacznego!



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)