Aromatyczny kurczak w marynacie z oliwy, czosnku i tymianku, podany z gorącym sosem pomidorowym i brązowym ryżem oraz kleksem jogurtu greckiego. Błyskawiczne danie, które naprawdę robi wrażenie! Jest przy tym niezwykle proste i zdrowe, wręcz dietetyczne :)
Marynata i mięso:
- 5 łyżek oliwy
- 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę lub rozgniecione
- 1 łyżka tymianku
- 1 łyżka soku z cytryny
- 600 g fileta z indyka lub kurczaka
- sól
Mięso umyć, osuszyć. Przekroić na kawałki ok. 10 cm długości. Posypać delikatne solą. W misce wymieszać składniki na marynatę. Włożyć mięso i natrzeć dokładnie każdy kawałek. Przykryć folią i wstawić do lodówki na min 2 godziny (im dłużej tym bardziej aromatyczne będzie mięso).
Rozgrzać patelnię z łyżką oliwy. Ułożyć mięso i smażyć na średnim ogniu, z obydwóch stron. Przełożyć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, do odsączenia.
Sos:
- 2 puszki pomidorów (najlepsze włoskie pelati)
- 1 ząbek czosnku rozgnieciony
- 3 łyżeczki oregano
- 1/2 łyżeczki cukru
- sól do smaku
Dodatkowo:
- jogurt grecki
- ryż brązowy/grzanki z pieczywa pełnoziarnistego
Na patelnię po kurczaku włożyć pomidory, oregano, czosnek i cukier, posolić. Przykryć i dusić ok. 10 minut na dużym ogniu. Dodać mięsko i gotować jeszcze 10 minut na mniejszym ogniu.
Na talerzu ułożyć ryż i mięso, polać sosem i udekorować łyżeczką jogurtu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)