piątek, 20 lutego 2015

Farfalle z kurczakiem, mascaropne, pomidorami i słodkim sosem chili

Urocze kokardki w towarzystwie pysznego, kremowego sosu. Ten przepis znalazłam jakiś czas temu i odtąd regularnie go przygotowuję. Serek mascarpone kojarzy się raczej ze słodkimi daniami, wspaniale jednak komponuje się z makaronami różnego rodzaju. Lubicie świeży makaron, mięciutkiego kurczaka i aksamitne sosy? Jeśli - tak jak ja - jesteście amatorami kuchni włoskiej ten przepis z pewnością przypadnie Wam do gustu i na stałe zagości na talerzach :)
 





Używam dokładnie takiego sosu
Składniki:
  • opakowanie makaronu pełnoziarnistego kokardki (lub inne)
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 puszka pomidorów włoskich, pokrojonych
  • 1 cebula
  • 400 g kurczaka
  • 5 łyżek sosu słodkiego chili (lub więcej) 
  • sól
  • pieprz

Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu.

 Mięso umyć i osuszyć. Na patelni rozgrzać oliwę.  Kurczaka pokroić na kawałki o długości 3-4 cm, doprawić solą i pieprzem.  Wrzucić na patelnię i usmażyć. Gotowego kurczaka przełożyć do miski wyłożonej ręcznikiem papierowym, aby odciekł z tłuszczu.

W garnku o grubym dnie rozgrzać 3 łyżki oliwy, wrzucić poszatkowaną cebulę, zeszklić. Wlać pomidory i sos, dusić ok. 15 minut, dodać serek i połączyć delikatnie za pomocą łyżki, gotować na małym ogniu 5 minut. Wrzucić usmażonego kurczaka i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

Ugotowany makaron polać sosem, podawać.

Smacznego! 







 

3 komentarze:

  1. Ja jeszcze dodaję paprykę czerwoną i czosnek. Spróbuj. Będzie jeszcze lepsze.

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobiłąm dzisiaj - wyszło genialnie !

    OdpowiedzUsuń

Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)