niedziela, 4 stycznia 2015

Pierniczki katarzynki bez tłuszczu

Wprawdzie już po świętach, ale te pierniczki można jeść przecież cały rok! Nie musicie już kupować w sklepie tak znanych i lubianych katarzynek. Wystarczy troszkę chęci i takie same możemy przygotować w domu. Zapraszam! Bardzo stary przepis jest autorstwa Barbary Bytnerowiczowej.



Składniki:
  • 200 g płynnego miodu
  • 1 łyżeczka przyprawy korzennej do piernika
  • 1 łyżka kakao
  • 100 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 400 g mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
Miód umieścić w misce, dodać cukier, przyprawę oraz kakao, następnie wbić jajko i dosypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Mikserem lub ręką zagnieść jednolite ciasto.
Przełożyć na stolnicę oprószoną mąka. Rozwałkować na około 6-10 mm. Foremka wykrawać kształty. Przenieść na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. 

Piec 15 minut w 190*C (zbyt długo pieczone będą bardzo twarde).

Wystudzone pierniczki można przechowywać w puszce nawet miesiąc lub dłużej. Moje ze zdjęcia były pieczone na początku listopada! :)

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)