Wprawdzie już po świętach, ale te pierniczki można jeść przecież cały rok! Nie musicie już kupować w sklepie tak znanych i lubianych katarzynek. Wystarczy troszkę chęci i takie same możemy przygotować w domu. Zapraszam! Bardzo stary przepis jest autorstwa Barbary Bytnerowiczowej.
Składniki:
- 200 g płynnego miodu
- 1 łyżeczka przyprawy korzennej do piernika
- 1 łyżka kakao
- 100 g cukru pudru
- 1 jajko
- 400 g mąki pszennej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
Miód umieścić w misce, dodać cukier, przyprawę oraz kakao, następnie wbić jajko i dosypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Mikserem lub ręką zagnieść jednolite ciasto.
Przełożyć na stolnicę oprószoną mąka. Rozwałkować na około 6-10 mm. Foremka wykrawać kształty. Przenieść na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec 15 minut w 190*C (zbyt długo pieczone będą bardzo twarde).
Wystudzone pierniczki można przechowywać w puszce nawet miesiąc lub dłużej. Moje ze zdjęcia były pieczone na początku listopada! :)
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)