poniedziałek, 29 grudnia 2014

Orzechowe kruche ciasteczka z maszynki

Aromatyczne, urocze kruche ciasteczka, które wyglądem przypominające te kupowane w cukierni :) Może wyglądają na skomplikowane, ale są naprawdę proste i szybkie w przygotowaniu. Jeśli nie posiadacie maszynki do ciasteczek, można użyć rękawa cukierniczego z ozdobną tylką lub nakładać ciasteczka łyżeczką ,nie trzymając długo w dłoniach, ponieważ ciepło im nie służy.



Składniki:
  • 1/3 szklanki masła
  • 1/2 szklanki masła orzechowego (z orzechów ziemnych, włoskich lub laskowych)
  • 2/3 szklanki brązowego cukru zmielonego na puder
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki wody
  • 1 szklanka mąki pszennej
  •  szczypta sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki soli
Obydwa masła utrzeć ręcznym blenderem z cukrem. Dodać wodę oraz jajko, zmiksować. W trzech turach dodać mąkę wymieszaną z solą i sodą. Zmiksować tą samą końcówką co wcześniej.

Ciasto uformować w wałek i schłodzić w lodówce 30-60 minut. Po tym czasie wyjąć, porcjami nakładać do maszynki lub rękawa* i wyciskać ciasteczka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Piec 12-15 minut w 185*C.

Smacznego!

*nieużywana porcja ciasta schładza się w tym czasie w lodówce

Przepis z niezawodnych Moich Wypieków :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)