Niesamowite muffinki, idealne połączenie czekolady, banana i orzechów... Jak to zwykle przy tych małych słodkościach bywa, wystarczy jedynie połączyć mokre i suche składniki, aby cieszyć się niezawodnymi, uroczymi wypiekami :) Polecam osobom, które łagodnie próbują rozstać się ze słodyczami - płatki owsiane brzmią tak dietetycznie prawda? :)
Składniki
- 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1 szklanka płatków owsianych
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 100 g posiekanych orzechów włoskich
- 60g posiekanej czekolady gorzkiej
- 1 łyżeczka ciemnego kakao
- 40 ml oleju
- 1 szklanka mleka
- 1 rozgnieciony banan
- 1/3 szklanki brązowego cukru
Mąkę, cukier, czekoladę, orzechy, proszek, płatki i kakao wymieszać w jednej misce. W innej połączyć roztrzepane jajko, banana, olej i mleko. Składniki mokre przelać do suchych i szybko wymieszać jedynie do zniknięcia maki (zbyt długie mieszanie sprawi, że babeczki nie będą pulchne).
Nakładać do papilotek umieszczonych w formie do muffinek lub do silikonowych foremek. Piec 20-30 min w 180*C.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)