czwartek, 11 grudnia 2014

Muffinki kakaowo-bananowe z orzechami

Niesamowite muffinki, idealne połączenie czekolady, banana i orzechów... Jak to zwykle przy tych małych słodkościach bywa, wystarczy jedynie połączyć mokre i suche składniki, aby cieszyć się niezawodnymi, uroczymi wypiekami :) Polecam osobom, które łagodnie próbują rozstać się ze słodyczami - płatki owsiane brzmią tak dietetycznie prawda? :)






Składniki

  • 1 szklanka mąki pszennej  pełnoziarnistej
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 100 g posiekanych orzechów włoskich
  • 60g posiekanej czekolady gorzkiej
  • 1 łyżeczka ciemnego kakao
  • 40 ml oleju
  • 1 szklanka mleka
  • 1 rozgnieciony banan
  • 1/3 szklanki brązowego cukru
Mąkę, cukier, czekoladę, orzechy, proszek, płatki i kakao wymieszać w jednej misce. W innej połączyć roztrzepane jajko, banana, olej i mleko. Składniki mokre przelać do suchych i szybko wymieszać jedynie do zniknięcia maki (zbyt długie mieszanie sprawi, że babeczki nie będą pulchne).

Nakładać do papilotek umieszczonych w formie do muffinek lub do silikonowych foremek. Piec 20-30 min w 180*C.

Smacznego!













Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)