Najprostsze muffinki jogurtowe, z pysznymi kawałkami suszonej żurawiny, posypane chrupiącymi płatkami migdałów. Bardzo miękkie i delikatne, wręcz rozpływające się w ustach.
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
- 2/3 szklanki cukru trzcinowego (brązowego)
- 1 płaska łyżeczka sody
- 1 plaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 6 łyżek jogurtu naturalnego
- 1/2 szklanki oleju roślinnego
- 2/3 szklanki mleka
- 100 g suszonej żurawiny
- płatki migdałowe do posypania
Mąkę, cukier, sodę i proszek mieszamy w jednej. W innej miksujemy całe jajko, jogurt, olej i mleko.
Suszoną żurawinę kroimy na mniejsze kawałeczki i dodajemy do suchych składników. Łączymy suche składniki z mokrymi, mieszając jedynie do połączenia składników i zniknięcia mąki, pamiętając, że zbyt długie mieszanie spowoduje utratę puszystości wypieku.
Ciasto nakładamy do papilotek umieszczonych w formie lub do silikonowych foremek. Posypujemy po wierzchu płatkami migdałowymi.
Pieczemy 22-24 minuty w 175*C.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)