czwartek, 11 grudnia 2014

Muffinki jogurtowe z żurawiną i płatkami migdałowymi

Najprostsze muffinki jogurtowe, z pysznymi kawałkami suszonej żurawiny, posypane chrupiącymi płatkami migdałów. Bardzo miękkie i delikatne, wręcz rozpływające się w ustach.







Składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 2/3 szklanki cukru trzcinowego (brązowego)
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 1 plaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 6 łyżek jogurtu naturalnego
  • 1/2 szklanki oleju roślinnego
  • 2/3 szklanki mleka
  • 100 g suszonej żurawiny

  • płatki migdałowe do posypania
Mąkę, cukier, sodę i proszek mieszamy w jednej. W innej miksujemy całe jajko, jogurt, olej i mleko.
Suszoną żurawinę kroimy na mniejsze kawałeczki i dodajemy do suchych składników. Łączymy suche składniki z mokrymi, mieszając jedynie do połączenia składników i zniknięcia mąki, pamiętając, że zbyt długie mieszanie spowoduje utratę puszystości wypieku. 

Ciasto nakładamy do papilotek umieszczonych w formie lub do silikonowych foremek. Posypujemy po wierzchu płatkami migdałowymi.

Pieczemy 22-24 minuty w 175*C.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)