Niesamowicie aromatyczne, dzięki skórce pomarańczowej, chrupiące przez kawałki orzechów, a jednocześnie rozpływające się w ustach jak najlepsze kruche ciasteczka. Bardzo łatwe w przygotowaniu. Możemy przygotować je nawet 5 dni przed świętami i przechowywać w szczelnie zamkniętej puszcze :)
- 150 g schłodzonego masła
- 75 g cukru pudru
- 230 g mąki pszennej
- 1 żółtko
- szczypta soli
- 75 g drobno posiekanych orzechów włoskich
- skórka otarta z 2 pomarańczy*
Masło, mąkę, cukier puder, żółtko oraz sól umieszczamy w misce. Siekamy łopatką na drobniejsze kawałki, tak aby składniki się przemieszały. Z przygotowanej mieszanki zagniatamy ciasto. W tym momencie dodajemy skórkę i orzechy. Zagniatamy jeszcze raz dokładnie wyrabiając ciasto i formując z niego kulkę. Owijamy ją w folię spożywczą i schładzamy w lodówce ok. 30 minut.
Po tym czasie ciasto wyjmujemy i dzielimy na dwie części. Każdą z nich rozwałkowujemy na ok. 4 mm na blacie oprószonym mąką. Wykrawamy dowolne kształty i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy ok. 10 min w 200*C, uważając, aby się nie przypaliły.
*Jak przygotować skórkę? Pomarańczę dokładnie myjemy, a następnie sparzamy gorącą wodą. Wycieramy do sucha. Skórkę ścieramy na tarce o drobnych oczkach :)
Przepis ze strony mojewypieki.com
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)