piątek, 11 grudnia 2015

Serduszka z nadzieniem orzechowym

Urocze drożdżówki w kształcie serduszek :) Wyglądają na skomplikowane, ale dzięki poniższej instrukcji poradzi sobie z nimi dosłownie każdy. Do nadzienia możecie wykorzystać dowolne orzechy takie jak włoskie, brazylijskie czy pekan - każde będą tu pasować. Drożdżówki są puszyste i smaczne nawet przez kilka dni :)




Ciasto:
  • 2 i 1/2 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki masła
  • 15 g świeżych drożdży
  • 160 ml ciepłego mleka
Nadzienie:
  • 200 g mielonych orzechów (włoskich,pekan lub brazylijskich)
  • 100 ml śmietany kremówki
  • 90 g miodu
  • 1/2 łyżeczki aromatu rumowego
  • 1 łyżka wódki lub rumu (wtedy nie dajemy aromatu)
  • 1/2 łyżeczki cynamonu  
 Do ciepłego mleka rozkruszamy drożdże, dodajemy cukier, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż rozczyn podwoją objętość. W misce umieszczamy pozostałe składniki,na końcu dodając masło, powoli wlewamy rozczyn z drożdży. Ciasto wyrabiamy mikserem (spiralne końcówki), aż utworzy gładką, elastyczną kulkę (naciśnięte palcem odkształci się). Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie można dosypać 1 łyżkę mąki i ponownie wyrobić. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (1 - 1,5 godziny). 


Składniki na nadzienie dokładnie mieszamy.

Z ciasta odrywamy kawałki (ok. 60g każdy). Formujemy kulkę i rozwałkowujemy na placuszek. Na każdym rozsmarowujemy 1 płaską łyżkę nadzienia. Zwijamy jak roladę i składamy na pół. Ostrym nożem przecinamy wałek zostawiając od góry 2 cm. Z brzegów formujemy serduszko. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy czystą ściereczką, aby drożdżówki nie wyschły. Podobnie postępujemy z pozostałym ciastem.

Gotowe drożdżówki pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. pół godziny w ciepłym miejscu. Wyrośnięte bułki smarujemy mlekiem.

Pieczemy 15-17 minut w 180*C.

Smacznego! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)