Urocze drożdżówki w kształcie serduszek :) Wyglądają na skomplikowane, ale dzięki poniższej instrukcji poradzi sobie z nimi dosłownie każdy. Do nadzienia możecie wykorzystać dowolne orzechy takie jak włoskie, brazylijskie czy pekan - każde będą tu pasować. Drożdżówki są puszyste i smaczne nawet przez kilka dni :)
Ciasto:
- 2 i 1/2 szklanki mąki
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżki masła
- 15 g świeżych drożdży
- 160 ml ciepłego mleka
Nadzienie:
- 200 g mielonych orzechów (włoskich,pekan lub brazylijskich)
- 100 ml śmietany kremówki
- 90 g miodu
- 1/2 łyżeczki aromatu rumowego
- 1 łyżka wódki lub rumu (wtedy nie dajemy aromatu)
- 1/2 łyżeczki cynamonu


Z ciasta odrywamy kawałki (ok. 60g każdy). Formujemy kulkę i rozwałkowujemy na placuszek. Na każdym rozsmarowujemy 1 płaską łyżkę nadzienia. Zwijamy jak roladę i składamy na pół. Ostrym nożem przecinamy wałek zostawiając od góry 2 cm. Z brzegów formujemy serduszko. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy czystą ściereczką, aby drożdżówki nie wyschły. Podobnie postępujemy z pozostałym ciastem.
Gotowe drożdżówki pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. pół godziny w ciepłym miejscu. Wyrośnięte bułki smarujemy mlekiem.
Pieczemy 15-17 minut w 180*C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)