czwartek, 16 lipca 2015

Pierogi z jagodami

Wspomnienie z dzieciństwa, kiedy babcia przygotowywała ciasto na pierogi z własnej mąki, wypełniała je domowymi owocami i podawała ze świeżą, kwaśną śmietaną... może Wam również przypomną się przyjemne chwile spędzone z rodziną przy wspólnym stole? :) 




Ciasto:
  • 250 ml wody
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oleju
  • 560 g mąki pszennej
 Nadzienie:
  • 500 g jagód lub więcej
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka bułki tartej, aby ciasto nie namokło
Jagody wymieszać z cukrem i bułką.
 
Składniki na ciasto umieścić w misie miksera i wyrobić spiralnymi końcówkami. Podzielić na dwie części.Na stolnicy oprószonej mąką rozwałkować na grubość ok. 3-4 mm, wykrawać szklanką kółka. Nałożyć 1 łyżeczkę jagód i zalepić.
W garnku zagotować dużą ilość wody, posolić dwie łyżeczki.

Pierogi kłaść na wrzącą wodę i gotować 3 minuty. Odcedzić.

Dla odważnych - podawać z kwaśną śmietaną i posypane cukrem :)

Smacznego!

1 komentarz:

Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)