wtorek, 23 czerwca 2015

Omlet z twarożkiem kokosowym i żurawiną

Omlet serduszko dla zakochanych :) Słodycz żurawiny doskonale komponuje się z delikatnym jogurtem naturalnym i twarożkiem, który miksujemy na gładki serek. Nie będę się rozpisywać - zapraszam na najlepszy omlet białkowy pod Słońcem :)




Składniki:
  • 2 jajka
  • 1 łyżka mąki pełnoziarnistej żytniej
  • 1 łyżeczka otrębów pszennych,żytnich lub owsianych
 Dodatkowo:
  • 2-3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 4 łyżki twarożku
  • suszona żurawina
Białka oddzielić od żółtek. Ubić je na sztywno, dodać żółtka i zmiksować. Wsypać mąkę i otręby, delikatnie wymieszać. Patelnię wysmarować masłem i wylać ciasto. Smażyć na małym ogniu, do lekkiego ścięcia wierzchu, przewrócić i smażyć jeszcze chwilkę. Przełożyć na talerz.

Na omlet nałożyć serek (zmiksowany jogurt i twarożek) - rozsmarować. Podawać z dodatkami.

Smacznego!

4 komentarze:

Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)