wtorek, 12 maja 2015

Sernik na zimno z malinami i galaretką

Urodzinowych pyszności ciąg dalszy :) Tym razem przedstawiam Wam lekki sernik na zimno z galaretką malinową i malinami :) Masa przygotowana jest na bazie prawdziwego sera twarogowego. Nie znajdziecie tutaj problematycznej żelatyny i tłustej śmietany. Gotowy sernik przechowujemy w lodówce :)


Tylko taki kawałeczek udało mi się uratować :)


Spód:
  • 200 g pierniczków w czekoladzie z nadzieniem śliwkowym
  • 100 g herbatników maślanych
  • 50 g masła, roztopionego
Składniki wrzucamy do misy miksera i blendujemy do uzyskania mokrej masy o miałkiej konsystencji. Tortownicę o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia (samo dno). Wysypujemy masę i równomiernie rozkładamy. Dociskamy np. dnem szklanki. Wkładamy do lodówki, aby stwardniał.
Warstwa cytrynowa:
  • 100 g cukru
  • 500 sera białego
  • 60 g rozpuszczonego masła
  • 1 galaretka cytrynowa, rozpuszczona w połowie wody podanej na opakowaniu
  Ser rozdrobnić. Wymieszać z przestudzonym, rozpuszczonym masłem i cukrem. Miksować na wysokich obrotach np. ręcznym blenderem przez ok. 6 minut do otrzymania puszystej masy. Pod koniec blendowania wlać tężejącą, zimną galaretkę cytrynową i dokończyć miksowanie. Masę wylać na zimny spód. Odstawić do całkowitego stężenia masy.

Warstwa malinowa:
  • 100 g cukru
  • 500 sera białego
  • 60 g rozpuszczonego masła
  • 1 galaretka malinowa, rozpuszczona w połowie wody podanej na opakowaniu
 Ser rozdrobnić. Wymieszać z przestudzonym, rozpuszczonym masłem i cukrem. Miksować na wysokich obrotach np. ręcznym blenderem przez ok. 6 minut do otrzymania puszystej masy. Pod koniec blendowania wlać tężejącą, zimną galaretkę malinową i dokończyć miksowanie. Masę wylać na stężałą warstwę cytrynową. Odstawić do całkowitego stężenia masy.
Wierzch:
  • 1 galaretka malinowa
  • 500 g malin
 Galaretkę rozpuścić w 250 ml wody. Odstawić do lekkiego stężenia. Maliny ułożyć na masie malinowej i zalać tężejącą galaretą. Odstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
Przechowywać w lodówce.
Smacznego!

2 komentarze:

Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)