niedziela, 24 maja 2015

Czekoladowe płatki orkiszowe z truskawkami na ciepło

Jedliście może kiedyś truskawki na ciepło? Jeśli nie to naprawdę żałujcie! Małe słodkie kawałeczki owoców wręcz rozpływają się w ustach. W połączeniu z intensywnym smakiem ciemnego kakao tworzą cudowną propozycję śniadaniową. Zapraszam :)



Składniki:
  • 4 łyżki płatków orkiszowych
  • 200 ml mleka
  • kilka truskawek, pokrojonych w kostkę
  • 1/2 łyżeczki cynamonu 
  • 1 łyżeczka kakao 
  • orzechy włoskie
Płatki umieścić w garnku. Zalać mlekiem i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować 8 minut. 5 minut przed końcem dodać pokrojone truskawki i cynamon. Gotować kolejne 5 minut do odparowania mleka, uważając, aby się nie przypaliło. 
Przełożyć do miski, podać ze świeżymi truskawkami.
Smacznego!

1 komentarz:

  1. Mam ochotę to już zjeść. Szkoda, że już nie ma truskawek!

    OdpowiedzUsuń

Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)