Jedliście może kiedyś truskawki na ciepło? Jeśli nie to naprawdę żałujcie! Małe słodkie kawałeczki owoców wręcz rozpływają się w ustach. W połączeniu z intensywnym smakiem ciemnego kakao tworzą cudowną propozycję śniadaniową. Zapraszam :)
Składniki:
- 4 łyżki płatków orkiszowych
- 200 ml mleka
- kilka truskawek, pokrojonych w kostkę
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka kakao
- orzechy włoskie
Płatki umieścić w garnku.
Zalać mlekiem i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować 8 minut. 5 minut
przed końcem dodać pokrojone truskawki i cynamon. Gotować kolejne 5
minut do odparowania mleka, uważając, aby się nie przypaliło.
Przełożyć do miski, podać ze świeżymi truskawkami.
Smacznego!
Mam ochotę to już zjeść. Szkoda, że już nie ma truskawek!
OdpowiedzUsuń