poniedziałek, 20 kwietnia 2015

Waniliowa jaglanka z jabłkiem i cynamonem

Tym przepisem postaram się przekonać Was do częstszego spożywania kaszy jaglanej :) Jak wiadomo, kasza jaglana to jedna z najstarszych  i najzdrowszych kasz. Uzyskiwana jest z nasion prosa i obfituje w składniki takie jak łatwo przyswajalne białko, witaminy B1, B2 i B6, a także żelazo i miedź. Zawiera również mało skrobi. Nie musi kojarzyć się wyłącznie z nudną papką lub dodatkiem do obiadu. Moja dzisiejsza propozycja to waniliowa  jaglanka budyniowa z kawałkami jabłka i cynamonem :)




Składniki:
  • 4 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżeczka waniliowego proszku budyniowego bez cukru
  • jabłko pokrojone w kostkę
  • cynamon
Kaszę umieścić w garnku, wlać mleko i zagotować. W filiżance rozmieszać budyń w niewielkiej ilości mleka. Dodać do kaszy z mlekiem i mieszając gotować do zgęstnienia.

Jaglankę przełożyć do miseczki. Podawać z kawałkami jabłka, oprószone cynamonem.

Smacznego!

4 komentarze:

Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)